TIPS vanuit kantines

TIPS van deelnemers: SC Overwetering, HC&FC Victoria en VV Gasselternijveen

 • Stel een enthousiast team samen. Stap op andere ouders af die welwillend tegenover gezonde voeding in de kantine staan. Leg uit waarom jij wil deelnemen en vraag of ze jou willen helpen de Bewuste Kantine tot een succes te maken.
 • Leg contact met clubs die al meedoen aan de Bewuste Kantine: verkrijg zo extra informatie, inspiratie en tips!
 • Houd je doel voor ogen: het beschikbaar stellen van een bewust alternatief in jullie kantine. Probeer de leden duidelijk te maken dat er niets wordt weggehaald, maar dat er juist een keuzemogelijkheid wordt toegevoegd. Dat voorkomt teleurstelling en weerstand. De keuze ligt uiteindelijk altijd bij de kantinebezoeker zelf: die kiest voor óf de vette hap óf een bewust alternatief.
 • Begin met kleine en haalbare stapjes bij het uitbreiden van jullie assortiment.
 • Geef de moed niet te snel op! Weerstand zal er altijd zijn, maar je sport toch ook niet met de gedachte om onmiddellijk op te geven, toch?
 • Maak een goede start waarbij je de hele club betrekt. Immers: samen sta je sterk! Begin met een sportdag, een promofilmpje of introduceer de Bewuste Kantine groots tijdens een toernooi. Maak volwassenen en kinderen enthousiast en organiseer een proeverij, zodat iedereen kan proeven wat er straks nieuw op de kaart staat.
 • Betrek ook andere partijen bij de Bewuste Kantine: wellicht kan de lokale groenteboer of kruidenier jullie groenten en fruit (deels) sponsoren.
 • Maak een aantrekkelijke menukaart die overal in de kantine ligt en breng de nieuwe producten en gerechten op speelse wijze onder de aandacht. Daag leden uit om zelf hun bijdrage te leveren en geef ook vooral de kinderen een rol!
 • Maak jezelf en de Bewuste Kantine duidelijk zichtbaar: bijvoorbeeld met posters en flyers of met speciale keukenschorten/kleding voor het kantinepersoneel. Zoek de (regionale) pers op: een goede boost voor de club!
 • Trek de Bewuste Kantine door naar andere activiteiten: jeugdkampen, feestjes op de club en andere evenementen. Bied op de feestavonden naast de bitterbal ook gezonde hapjes zoals komkommer, radijs en snacktomaatjes. Succes gegarandeerd!
 • Zet zowel kortdurende als langdurige acties op! Van speciale aanbiedingen tot initiatieven zoals ‘Fruit in de Rust’ en stempelkaart-acties. Stimuleren en bewust maken zijn de achterliggende gedachten bij acties.
 • Schaf goede keukenapparatuur aan!
 • Tot slot: doe het niet voor jezelf, maar voor de toekomst: de jeugd.

Tips van HC & FC Victoria 1893, de winnaar van seizoen 2:

1. De truc om echt lekkere dingen te verkopen? Maak het zo vers mogelijk! Voorbereiden kan natuurlijk wel, maar maak niet te grote hoeveelheden (sausje of dressing maken, wassen en voorsnijden van bepaalde groenten/fruit, etc.). Zo hoef je ook minder weg te gooien. Sommigen producten kunnen prima ingevroren worden – maak daar handig gebruik van!

2. Broodjes, recepten en producten mogen niet al te ingewikkeld zijn omdat je met verschillende vrijwilligers werkt. Door het maken van lijstjes is dat heel simpel op te lossen. Het gerecht met daaronder in het kort precies beschreven hoe het gemaakt wordt. Zo kan een kind de was doen (en elke vrijwilliger dat heerlijke gerecht klaarmaken!)!

3. Zorg dat je producten voor meerdere gerechten kunt gebruiken: tonijn bijvoorbeeld kan op een panini, maar ook in een salade of zelfs op een tosti! Het Balletje Breed verkoopt zichzelf heel makkelijk, profiteer daarvan en gebruik datzelfde Balletje voor meerdere gerechten (als gewone hamburger, op een zacht bolletje, op de BBQ, als speciaal broodje met een eigen sausje, etc.)!

4. Durf! Maak eens iets nieuws, deel het uit zodat mensen kunnen proeven en zet het vervolgens op de kaart. Wat ook handig is bij iets nieuws? Zet ‘m eerst in als ‘weekspecial’, kijk hoe de mensen erop reageren en dan kan je altijd nog bedenken of je het wel of niet opneemt in je assortiment.

5. Maak van de producten die je over hebt, een weekspecial. Een keer veel bananen over? Maak een lekker bananenbrood!

Cm3hW7YW8AAqECd.jpg-large

Tips voor broodjes, tosti’s en panini’s:

1. Maak een leuke deal met een plaatselijke leverancier (bakker, groenteboer, etc.) voor verse ingrediënten tegen een scherpe prijs!

2. Wijk af van de standaard: een tosti kipkerrie (kipfilet, prei, kerrie) of geitenkaas (met zongedroogde tomaatjes) is ook heerlijk!

3. Panini’s zijn supersimpel te maken en verschillend te beleggen: stukje brie, walnoot en honing – even op de grill en klaar! Of een pittige-kip variant: met kipfilet, sambal/chilisaus en een beetje roomkaas.

4. Maak de sandwiches vers. Voorbereiden kan natuurlijk wel – dressing maken, groenten wassen en eventueel voorsnijden. Een stapel van drie boterhammen vers belegd met bijvoorbeeld verse sla, tomaat, komkommer, brie/tonijn/kipfilet en een heerlijk verse, zelfgemaakte dressing. Vervolgens goed luchtdicht(!) verpakken – klaar om te verkopen!

De top-3 gerechten in de kantine van HC & FC Victoria 1893:

1. Victoria-burger: het Balletje Breed als hamburger: op een chiabol, met rucola, tomaat en rode uit met een zelfgemaakte hamburgersaus (sorry, geheim recept)

2. Panini brie, walnoot, honing

3. Sandwich tonijn

terug naar Logo Bewuste Kantine