Romige citroen/limoen taart

Geschreven door: Rineke Dijkinga

Doe de dadels in een kom en overgiet met heel heet water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten staan. Doe de muesli in een foodprocessor, maal het fijn en doe het in een kom. Was en rasp de wortelen en maal ook deze heel fijn. Giet het water van de dadels af en maal ze fijn. Doe daarna de kokosolie erbij zodat deze smelt in de warme dadels. Doe de wortelen bij de muesli, voeg de notenpasta, citroenrasp en het sap toe en doe vervolgens het mengel in een taartbodem (met een uitneembare bodem) Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het in de koelkast.

Ga dan verder met de topping:
Haal de kokosmelk uit de koelkast en doe 100-125 gram van de vaste substantie in de foodprocessor (het vloeibare deel kun je voor een curry of soep gebruiken) samen met de cashewnoten. Maal het heel fijn tot een smeuïge massa. Doe vervolgens de rest van alle ingrediënten erbij en proef even. Voeg naar eigen smaak eventueel nog iets toe. Doe de topping in een spuitzak en laat het minimaal 8 uur opstijven in de koelkast. Garneer vlak voor het opdienen met wat limoenrasp, wat gebroken cashew- of pistachenoten en evt. wat schijfjes kiwi (let op de kiwi echt pas op het laatste moment erop leggen) Spuit de crème in sierlijke figuren over de taart. (Of verdeel de crème egaal over de taart).

Ingrediënten

Voor circa 10-12 punten

  • 75 gram wortel
  • 3-4 flinke eetlepels notenpasta inclusief de olie (merk Terrasana of Horizon)
  • Sap + rasp van een biologische citroen

Voor de romige topping:

  • 100-125 gram kokosmelk, alleen het vette deel (let op: zet 400 ml kokosmelk* minimaal 8 uur van tevoren in de koelkast, daarna 100-125 gr van het harde eraf scheppen)
  • 150 gram ongeroosterde, rauwe cashewnoten
  • 250 gram kokosyoghurt zonder suiker (supermarkt)
  • Rasp + sap van 1 biologische limoen
  • Evt. 1/4 theelepel vanille poeder
  • Evt. een snufje kardemom
  • Snufje zout
  • 60 gram crème honing (veganisten kunnen bijvoorbeeld erythritol poeder gebruiken)
  • 6-8 gram psylliumvezel (een ander binmiddel als agar agar, kuzu o.i.d. kan ook, maar dan zou je ingrediënten van de topping even moeten laten koken/verwarmen)