De sociale functie van voeding

Geschreven door: Ria Penders

Ha! Met u hebben we toen bij de Ekoplaza boodschappen gedaan voor de lunchworkshop! Zo werd ik verwelkomd in groep 5/6 van de Paulusschool in Heiloo toen ik met de ingrediënten voor de vriendschapslunch binnen kwam. Net als de vorige lunchworkshop was ook deze lunch weer een project van Vullen of Voeden op deze school.

De kinderen hadden helemaal zelf de regie over de lunch van de kennismaking dag voor hun ouders. Het doel was dat de ouders elkaar en de kinderen van de groep beter leerden kennen. Op het programma stond ook een gezamenlijke lunch. Voor deze lunch zijn de kinderen zelf op zoek gegaan naar gezonde recepten. Dat hadden ze heel goed gedaan. Ze bedachten een soep van zoete aardappel, wraps met zalm en avocado, tomaten met Mozzarella aan een stokje, goed gevulde sandwiches, salade, smoothies en fruitspiesjes.  Veel variatie zodat er voor iedereen ruim voldoende te kiezen was.Ze maakten zelf de boodschappenlijst. Ik hoefde alleen de spullen te halen. Het was niet verantwoord om de bataten, tomaten etc voor 40 personen op de fiets te vervoeren.

Bij het bereiden van de lunch had iedereen een taak. Het lukte met de hulp van collega Mirte om de lunch precies op tijd uit te serveren. De kinderen hebben zelf aan de ouders uitgelegd wat ze gemaakt hadden.

Het was een succes! Het was leerzaam, lekker en heel gezellig! De gezamenlijke gezonde lunch maakte deze kennismaking dag compleet. En de hoeveelheden klopten ook! Complimenten voor deze groep 5/6!