Spinazie pesto

15 min
8 personen

Bereiding

Recept van Jené Sigrist:

De bron van het woord pesto is de Italiaanse term ‘pestare’: verpletteren met een vijzel. De traditionele Italiaanse pesto heeft zijn oorsprong in Genua en viert de beste kwaliteit zeezout, olijfolie, basilicum, kaas en knoflook uit de streek Liguria. Het is een hoogzomerse zaligheid. Sta je in de kou langs de lijn op het sportveld en droom je van Italië… nou dan! Gemaakt met malse Nederlandse spinazie, aromatische peterselie, pittige Hollandse kaas, grasboter en – met een knipoog naar onze zuiderburen – kruidige olijfolie, basilicum, knoflook en amandelen. Verpletterd in een blender, uiteraard!

  1. Stoom de spinazie 2 minuten.
  2. Stop alle ingrediënten behalve de amandelen in de blender en pureer.
  3. Voeg de amandelen toe en gebruik de ‘pulse’-stand een paar keer, zodat ze in de pesto opgaan maar er nog wel wat stukjes zichtbaar zijn voor extra ‘crunch’.

Tips voor de chef-kok:

Geschaafde amandelen kunnen snel verbranden. Blijf erbij én blijf roeren!

Pesto is niet alleen heerlijk op pasta maar ook op brood, gepofte aardappelen, met een salade of als dressing.

Je kunt de pesto een week in de koelkast bewaren door het mengsel met een laagje olijfolie af te dekken. Bewaar het wel in een goed afsluitend potje. Ook kun je pesto invriezen: in ijsblokjeshouders of kleine bakjes. De amandelen voeg je pas toe aan de pesto zodra die ontdooid is.

facebook.com/LittleGardenofHappiness/