Bewuster eten en leven

1. MEER FRUIT
Fruit bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. De meeste kinderen vinden fruit lekker. Bedenk wel hoe je de dagelijkse portie fruit verwerkt. In een sapcentrifuge gaan vezels verloren. Fruit uit het vuistje blijft dus favoriet in alle kleuren van de regenboog.

2. MEER GROENTE
De meeste groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels en vele andere nuttige stoffen. Er zijn heel veel verschillende soorten te koop, zodat je lekker kunt variëren. Wel moeten kinderen vaak even wennen aan nieuwe smaken. De manier van bereiden maakt dikwijls het verschil tussen ‘lekker’ of ‘niet lekker’. Het kan bijvoorbeeld helpen als je groenten in een smoothie of soep verwerkt.

3. MEER WATER
Zonder water kun je niet. Je lichaam bestaat voor ongeveer 65 procent uit water. Dagelijks verliezen we ook water, door zweten, ademen, plassen en ontlasting. Dat moeten we aanvullen door water te drinken. Veel kinderen hebben liever frisdrank of sapjes als ze dorst hebben. Helaas zitten die vaak bomvol suikers. Ook voor water drinken geldt: jong geleerd, oud gedaan.

4. VARIEER
Elk kind heeft voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Ook groenten zijn belangrijk. Zorg dat je elke dag van alles wat binnenkrijgt, liefst zo puur en onbewerkt mogelijk.

5. BUIK
Al dat eten en drinken maakt een reis door je buik, waar het gemengd, gekneed en verteerd wordt. Je bloed brengt de voedingsstoffen naar alle organen. De lever zorgt ervoor dat eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen terechtkomen waar ze nodig zijn. De spieren krijgen bouwstenen om te kunnen groeien. De huid krijgt stoffen om zacht en soepel te zijn. De vezels die in de darmen achterblijven, worden door de darmbacteriën verwerkt. Dit zorgt voor een sterk immuunsysteem en goede ontlasting.

6. HERSENEN
Goede voeding is niet alleen essentieel voor een gezond lichaam. Voeding beïnvloedt ook je gedrag, je zelfvertrouwen, je stemming en cognitief vermogen. Eiwitten hebben bijvoorbeeld invloed op de vorming van neurotransmitters. Die spelen een sleutelrol bij ons denken, voelen, concentratie, alertheid, leervermogen, motoriek, immuunsysteem en veel meer. En meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor de groeispurt die de hersenen in de eerste tien levensjaren doormaken.

7. BEWEGING EN GEDRAG
Met alleen goede voeding ben je er nog niet. Voldoende lichaamsbeweging is een must om in vorm te blijven, of je nu zeven jaar jong bent of zeventig jaar oud. En vergeet ook allerlei vormen van ‘denksport’ en muziek niet, om je brein in topconditie te houden.