Vullen of Voeden, een gezonde kantine

Geschreven door: Gast Blogger

Daar sta ik dan wekelijks op zaterdagmorgen mijn twee voetballende zonen aan de zijlijn aan te moedigen. En dat niet alleen. Het vraagt nogal wat van moeders deze hobby; Wasmand vol, wasmand leeg, halen en brengen. Rijden naar een uitwedstrijd? Ja hoor. De groen-gele tenues wassen? Tuurlijk. ‘Mam’, waar zijn mijn scheenbeschermers?’ Het is part of the game. Hun game weliswaar maar uit liefde help ik ze met al die bijzaken. Al is het soms ook even zuchten als zaterdagmorgen de wekker erg vroeg gaat…

Een ‘waarom?- vraag’ brengt je verder

Het Vullen of Voeden project houdt mij al een jaar of drie ‘in shape’.Ik wilde iets in beweging zetten binnen onze sportclub wat niet zo voor de hand liggend was, namelijk een gezonde kantine. Ik keek namelijk altijd zeer verbaasd naar de zakken gevuld met chips, patat of snoep die samen een heel elftal vormden op de vroege zaterdagochtend. Al die lekkernijen hangend aan de lippen van de sportieve kinderen. Huh? Waarom eigenlijk?Met die ‘waarom?-vraag’ ben ik naar de voorzitter gestapt. Dit om te kijken of er ergens een mogelijkheid was om hier wat aan te veranderen. Of er een keuze zou kunnen komen tussen een gezonde en een vette hap.Vanaf dat moment is het balletje (breed) gaan rollen….en hoe.

Om dit project als ‘moeder van’ te gaan starten leek mij niet echt een goede binnenkomer. Ik had voor mijn gevoel een steviger platform nodig. Toevallig was in die periode de weddenschap tussen Wilfred Genee en Johan Derksen van start gegaan. Als we daarbij aan konden sluiten, zou dat veel professioneler staan en zou het project veel beter aan kunnen slaan.
Nadat er een gemotiveerd team was samengesteld (want alleen lukt dit echt niet), gingen we fanatiek aan de slag. Een prachtige promofilm en een goede voorbereiding door het organiseren van een kick-off en een proeverij, zette dit project meteen goed op de gezonde kaart. Zo was iedereen, van jong tot oud, binnen de club, meteen op de hoogte van deze nieuwe, gezonde ontwikkeling.

Al snel konden we richting Hilversum naar de uitzending van Voetbal Inside om onze eerste maandprijs in de wacht te slepen. Wauw! Te gek was dat. Wat een opsteker voor de club en voor ons. Ook de tweede maandprijs werd een feit. En als kers op de gezonde worteltjestaart wonnen we ook de jaarprijs voor ‘Meest bewuste kantine van Nederland 2016-2017’.
Zo zie je maar. Waar een wil is, is een weg. Inmiddels is er binnen onze sportkantine een keuze tussen gezonde voeding en de vette hap/snoep en zien we steeds meer balletjes breed, verse popcorn met honing en smoothie’s aan de lippen van de kinderen hangen op de zaterdagochtend.

Bewustwording; daar gaat het bij mij om

Bewustwording. Daar gaat het bij mij om. Waarom doe je zoals je doet? Als moeder, bewustmaker/ therapeut houdt mij dit bezig in mijn dagelijks leven. Bloggen is hierbij voor mij een mooie uitlaatklep. En daarom vind ik het ontzettend leuk dat Lili Genee mij gevraagd heeft om blogs te schrijven voor het platform Vullen of Voeden, wat ik een fantastisch initiatief vind. Ik neem je graag mee in mijn leven als moeder en bewustmaker.

Leven zonder smartphone, kan dat?

Vanaf 1 februari a.s. ga ik de uitdaging met mijzelf aan om een half jaar (!) te leven zonder smartphone, met alle toeters en bellen die er tegenwoordig bij horen. Kan dit nog anno nu? En wat levert het mij op? Rust? Focus? Of juist stress? Wellicht angst om er niet meer bij te horen?

Ik ga het ontdekken, en jij mag het met mij mee beleven. 

Maaike Boersma is moeder, bewustmaker en therapeut. Met haar blogs nodigt ze je uit om op een frisse en vernieuwende blik naar alledaagse bezigheden te kijken. Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk voor psychosociale therapie. Voor Vullen of Voeden zal ze de komende 6 maanden 2-wekelijks haar ervaringen delen over hoe het is om zonder smartphone te leven.