Waarom zomerfruit zo gezond is

Geschreven door: Nienke Gottenbos

Eindelijk zomer! En hoe. Dit jaar werden we al vroeg getrakteerd op heerlijk weer. Met de lente en de zomer krijg ik altijd weer nieuwe energie. Zin om dingen te gaan ontdekken, nieuwe recepten te bedenken en vooral zin om lekker te eten. En heb je kinderen die niet altijd even goed hun groenten willen eten, dan heb je het in de zomer iets makkelijker: genoeg zomerfruit om aan hun vitaminen, mineralen en vezels te komen!

Waarom zomerfruit zo gezond is

Eigenlijk is alle fruit gezond, dus welke vrucht jij en je kinderen ook kiezen: het is altijd prima (en sowieso beter dan een koek of ijsje). Maar de bessen en ander zachtfruit dat je ’s zomers bij de groenteboer haalt of rechtstreeks van de plant plukt, hebben wel een extra streepje voor.

Zo zitten de meeste bessen vol antioxidanten. Dat zijn stoffen met klinkende namen als anthocyanen en polyfenolen, maar ook de eenvoudige vitamine C behoort tot deze groep voedingsstoffen. Antioxidanten zijn belangrijk voor ons. In ons lichaam vinden dagelijks miljarden chemische reacties plaats en daarbij ontstaan vaak vrije radicalen: agressieve zuurstofdeeltjes die beschadigingen kunnen toebrengen aan de weefsels van ons lichaam. Antioxidanten ‘vangen’ die zuurstofdeeltjes weg, zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten – en bessen zitten er barstensvol mee. Daarnaast zijn antioxidanten goed voor onze darmflora. Ze zorgen voor een beter milieu in de darmen, waardoor onze eigen darmflora kan uitgroeien tot een gezonde kolonie.

Verder bevatten de meeste zachte fruitsoorten indrukwekkende hoeveelheden vitaminen en mineralen; in een flinke hand zwarte bessen vind je bijvoorbeeld al de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en mangaan, een derde van je ADH aan vitamine K en 10% van je ADH aan koper!

Vezels

Wist je dat bessen en zachtfruit ook boordevol vezels zitten? Frambozen spannen de kroon: ze bevatten maar liefst 8 gram vezels per bakje van 125 gram. Als je weet dat we dagelijks zo’n 40 gram vezels nodig hebben en meestal niet verder komen dan zo’n 15 gram per dag, snap je dat een bakje frambozen een zomertraktatie is voor zowel jou, je kinderen als jullie darmen…

Ook aardbeien zijn mooie vezelbronnen: afhankelijk van de soort bevatten aardbeien 3-5 gram vezels per bakje van 150 gram. Bovendien bevat zo’n bakje meer dan 150% van de ADH aan vitamine C! Verder bevatten aardbeien een goed gehalte aan mangaan en folaat.

Bosbessen kunnen er trouwens ook wat van. Ze bevatten iets minder vezels (4 gram per 150 gram) dan de andere zachtfruitsoorten, maar maken dat goed met een flinke hoeveelheden vitamine C, K en mangaan. En als je het echt gezond wilt maken, trek er dan zelf op uit om ze te plukken (in augustus en september). In de supermarkt koop je namelijk het gekweekte broertje de blauwe bes, en die zijn net iets minder rijk aan voedingsstoffen.

Recepten: zomerfruitlekkers

Natuurlijk is er niets mis met gewoon een bakje zacht fruit wegkauwen. Maar je kunt er ook leuke dingen mee doen – en je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan! Met deze supergezonde zomerfruitrecepten maak je jezelf en je kinderen blij:

Zomerfruitijs

Je neemt:

☆ 2 rijpe bananen

☆ 1 pakje bevroren zomerfruit (aardbeien, bosbessen of gemengd fruit)

Je doet:

☆ Alles samen in de blender of staafmixer. Even goed je best doen en ta-daah… binnen 5 minuten een heerlijk fris toetje of tussendoortje op tafel! Omdat de bananen al zoet zijn van zichzelf heb je geen extra suiker of andere zoetstof nodig. Dit ijs is heerlijk romig van zichzelf. Wil je iets extra’s? Strooi er wat kaneel, gehakte nootjes of gedroogde moerbeistukjes overheen!