We hebben de poepdokter in huis

Geschreven door: Nienke Gottenbos

Als je vader of moeder wordt komt er, zeker in het begin maar ook later, van alles op je af. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind – maar wat is eigenlijk het beste? Vooral als je je gaat verdiepen in de wereld van voeding & gezondheid, lijkt iedereen wel iets anders te roepen.
Zelf ga ik daarom graag uit van een combinatie van wetenschap, traditie en vooral ook van de fysiologie. Hoe werkt het lichaam en welke voedingsstoffen heeft het daarvoor nodig? Uiteindelijk bestaat alles in je lijf tenslotte uit voedingsstoffen: cellen, enzymen, neurotransmitters en hormonen – ja, álles wordt opgebouwd uit de ‘legoblokjes’ die je met je voeding binnenkrijgt.
Als je van daaruit kijkt, is het ineens veel logischer. De natuur heeft alles zo mooi bedacht! Wist je bijvoorbeeld dat als een moeder haar baby kust, ze daarmee ‘proeft’ welke ziekteverwekkers zich op het kindje bevinden – waarna ze weer antistoffen kan aanmaken om via de moedermelk door te geven? Dat soort dingen vind ik fantastisch.
Grappig genoeg vind ik ‘voedsel’ zelf helemaal niet zo interessant. Maar wat het doet in je lichaam, des te meer! Tijdens mijn studies (Fytotherapie, Medische Basisvakken, Darmfloratherapie en HBO Voeding & Gezondheid) leerde ik meer en meer hoe het lichaam werkt en wat het daarvoor nodig heeft.
Wat ik mooi vind is dat de wetenschap steeds vaker bevestigt wat traditioneel levende culturen al lang wisten: onbewerkte voeding met veel groenten, fruit en vezels is het aller-gezondst. Aan ons de schone taak om ook in de 21e eeuw een dieet en leefstijl te verzinnen die daar aan voldoen én die een beetje haalbaar zijn. Want iets kan nog zo gezond zijn; als het niet lekker is zullen je kinderen het nooit eten (en als je er om 5.00 voor je bed uit moet zul jij het nooit maken).
Ik deel graag mijn kennis en ervaring met je en doe dat het liefst op een nuchtere, luchtige manier. Geen ellenlange droge uitleg maar wél goede informatie met een vleugje humor. Zo pakt Vullen en Voeden het ook aan, en maak dan ook graag deel uit van dit prachtige initiatief!