Échte superfoods

Geschreven door: Remko Kuipers

Tot enkele tientallen jaren geleden was ondervoeding een belangrijk gezondheidsprobleem. Voeding werd tot die tijd daarom voornamelijk bekeken als bron van energie. Een ‘gezonde’ voeding moest genoeg energie bevatten, zodat je gedurende je leven voldoende kracht had om te overleven.

Tegenwoordig krijgt iedereen via de voeding (meer dan) genoeg energie binnen. De hoeveelheid energie in voeding is voor mensen in de Westerse wereld daardoor inmiddels meer nadeel dan voordeel geworden. De gezondheid van voeding wordt door wetenschappers tegenwoordig daarom niet meer bekeken vanuit het korte termijn perspectief van energie (calorieën), maar vanuit het lange termijn perspectief van gezond oud worden (healthy aging) met de voor een goede gezondheid benodigde bouwstoffen (micronutriënten en fytonutrienten).

Micronutriënten zijn de welbekende vezels, vitaminen en mineralen. Deze nutriënten zijn noodzakelijk voor een gezonde stoelgang (vezels) en bijvoorbeeld de stofwisseling (onder andere het gezond houden van de organen) in ons lichaam. Fytonutriënten zijn minder bekende nutriënten in onze voeding omdat wetenschappers nog niet precies weten hoe deze stofjes werken. Wat echter wel uit wetenschappelijk onderzoek blijkt is dat de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze fytonutriënten zeer gunstig is voor onze gezondheid.

Voedingsmiddelen die veel fytonutriënten bevatten zijn: knoflook, tomaten, boerenkool, spinazie, broccoli, spruitjes, pompoen, zwarte bessen, olijven en peulvruchten. Wat mij betreft zijn dit soort voedingsmiddelen daarom de échte superfoods: supergezond en bovendien niét zo superduur als goji bessen, inca-bessen, tarwegras of chia zaad.

Meer weten? Lees de venieuwde editie van het boek ‘Vullen of Voeden’!