Gemeente Barendrecht gaat voor Vullen of Voeden!

Geschreven door: Lennart van der Linden

Kees Jansma noemde voetbal ooit ‘de belangrijkste bijzaak in het leven’. Hij verwees naar de massahysterie die bijvoorbeeld het Nederlands elftal kan veroorzaken. Dat is overigens al even geleden… Maar niet alleen profvoetbal laat het hart sneller kloppen. Wekelijks ploeteren ieder weekend veel amateurs vol plezier op de Nederlandse velden. Ik ook. Uit een wedstrijdje BVV Barendrecht 12, actief in de kelders van het amateurvoetbal, haal ik wekelijks veel voldoening. Sporten houdt je fit en gezond.

Minder gezond zijn vaak het hapje en drankje in de ‘derde’ helft. Biertje. Bitterballetje. Broodje frikadel voor de liefhebber. Voor velen hoort dat erbij. Hoewel gek op een biertje, ben ik niet zo van de vette hap. In de gemiddelde sportkantine kom je dan wat minder aan je ‘gastronomische’ trekken. Dat kan beter, vonden Lili en Wilfred Genee. Ze strijden met passie voor meer variatie in de sportkantine. Gezond óf ongezond, dat moet iedereen zelf weten. Maar laat er tenminste keuze zijn!

Vullen of voeden is een prachtig initiatief. Het krijgt steeds meer bekendheid. Dat is hard werken en vereist veel overtuigingskracht. De kantinebeheerder ziet vaak veel beren op de weg. Extra inkoop. Gaat het wel verkopen? Ruimtegebrek. Het is al zo druk met vrijwilligers. Slechts een greep uit de begrijpelijke kanttekeningen.

Als gemeente Barendrecht zien we duidelijk het belang van het promoten van gezonde voeding. Daarom hebben we ons als eerste gemeente in Nederland officieel verbonden aan Vullen of Voeden. Daar ben ik trots op. Het past ook bij Barendrecht. De bakermat van de Nederlandse groente- en fruithandel. Jaarlijks wordt maar liefst 25% van al het Nederlandse groente en fruit hier in de omgeving verhandeld. We tekenden afgelopen jaar een overeenkomst met Vullen of Voeden en spraken af dat we in Barendrecht minimaal 80% van onze sportkantines aan de gezonde producten willen krijgen.  Als gemeente gaan we de sportverenigingen, samen met Vullen of Voeden, daarbij helpen.

Hoe? Met trainingen, met een starterspakket én met een campagne. Diverse sportverenigingen hebben zich al aangemeld.  En vele zullen nog volgen. Daarvan ben ik overtuigd. De gemeente Barendrecht gaat voor Vullen of Voeden!