Minder snotteren in de winter?

Geschreven door: Nienke Gottenbos

Het koude seizoen is aangebroken, en veel kinderen (en volwassenen) pikken de eerste snotneuzen alweer op. Hoe zorg je dat ze niet de hele winter doorsnotteren en je een vermogen kosten aan zakdoekjes? Drie tips van De Groene Vrouw!
1. Versterk de darmflora
Het zal je misschien verbazen, maar de sleutel tot minder snotneuzen zit in de darmen. Een gezonde darmflora prikkelt namelijk het immuunsysteem, waardoor er meer afweerstoffen worden aangemaakt (immuunglobulinen genaamd). Dit zijn immuunglobulinen van het ‘algemene’ type, die ingezet kunnen worden tegen iedere ziekteverwekker. Ze hoeven dus niet eerst te leren om welk virus het gaat maar zorgen ervoor dat je (kindje) niet direct ziek wordt. 
Zorg je dus goed voor je darmflora, dan zorgt die voor een gezond werkend immuunsysteem. Je verwent je darmflora met:
☆ Probiotica: kies een goede kwaliteit probiotica zonder rare toevoegingen en geef die dagelijks gedurende de winterperiode.
☆ Gefermenteerde voeding: denk aan kefir, kombucha, rauwe zuurkool uit het vat… er is steeds meer verkrijgbaar! Eet of drink dit een paar keer per week.
☆ Vezels: bij vezels denken de meeste mensen eerst aan volkorenbrood. Maar groenten en fruit bevatten veel interessantere vezels voor je darmen. Vooral in ‘vergeten groenten’ zoals pastinaak en pompoen zitten veel vezels, die als lunchpakketje voor je darmflora werken!
☆ Antioxidanten: helpen het darmmilieu gezond te houden. Je vindt ze in groenten en fruit; vooral in bessen, maar ook in noten, zaden en… spruitjes!
 
Wil je nog meer weten over het verbeteren van de darmflora van je kleintje? Mijn nieuwe boek De Poepdokter Junior is net uit! 
 
2. Versterk de weerstand
Soms wil je de weerstand ook even direct een boost geven, bijvoorbeeld als je kindje al snuffig lijkt te worden of als er iets heerst op het kinderdagverblijf. Dan kun je met kruiden de weerstand tijdelijk wat extra ondersteunen. Deze kruiden zijn geschikt voor kinderen:
 
☆ Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) stimuleert de productie van natuurlijke afweerstoffen in het lichaam. Gebruik het wel op de juiste manier: niet de hele winter door, maar voor maximaal 6 weken. Gebruik liefst een supplement met minimaal 50% wortel (radix) en zo min mogelijk blad (folia), die zijn krachtiger in de werking. Er zijn veel geschikte Echinacea-supplementen, bijvoorbeeld in kleine capsules en gestandaardiseerd op een bepaalde hoeveelheid werkzame stoffen (zodat je altijd zeker weet dat erin zit wat je nodig hebt). Voor kinderen werkt een oplossing van de plant in plantaardige glycerine ook erg goed: het bevat dan geen alcohol en smaakt van nature zoet zonder toegevoegde zoetstoffen.
☆ Zwarte bes (Ribes nigrum) ondersteunt de afweer en helpt het lichaam afvalstoffen te verwijderen. Ook hierbij zijn er supplementen speciaal voor kinderen verkrijgbaar, op basis van glycerine en zonder toevoegingen.
 
☆ Vlierbloesem & Vlierbes (Sambucus nigra) zijn beiden heel geschikt voor kinderen. De Vlierbessen gebruik je  preventief om de weerstand te ondersteunen in snotterige tijden. Vlierbloesem gebruik je als je kindje al ziek is, om het zweten te bevorderen en daarmee het herstel te bespoedigen. Ook hier geldt weer: zorg dat je een supplement gebruikt op natuurlijke basis zonder onnodige toevoegingen zoals suiker en zoetstoffen. 
 
3. Probeer besmetting te voorkomen
Natuurlijk is het altijd fijner als je gewoon helemaal niet ziek wordt. Virussen zoals die van verkoudheid en griep worden vooral overgebracht via… de handen! Iemand die zijn neus afveegt en jou vervolgens een hand geeft (of aan het winkelkarretje zit dat jij daarna vasthoudt) geeft die virussen vrijelijk door. Besmetting gaat op deze manier veel sneller dan via de lucht (tenzij iemand recht in je gezicht niest). Je hoeft geen smetvrees te ontwikkelen, maar was wel regelmatig je handen (met zeep!) en gebruik eventueel een desinfecterende handgel (zorg dat er minimaal 70% alcohol in zit, anders werkt het niet tegen virussen). 
 
Ook etherische oliën in een brandertje kunnen de lucht reinigen van rondvliegende virussen. Rozemarijn, Thijm en Lavendel zijn daar heel goed in. Neem een goede kwaliteit echte etherische olie en geen ‘geurolie’, die doen niets en zijn vaak nog ongezond ook! 
 
En heeft je kindje het toch te pakken? Dan kun je de borst altijd nog insmeren met Hatsjoe! Borst- & Rugbalsem…