Leven zonder smartphone deel 6

Geschreven door: Gast Blogger

Ja, het is zover! Een half jaar geleefd zonder smartphone. Voor mij is het een bijzonder project geweest dat mij veel inzicht heeft opgeleverd. Inzicht in mijzelf; hoe ik er ongemerkt toch meer mee bezig was dan ik dacht. De eerste maand checkte ik namelijk regelmatig mijn Nokia, terwijl er helemaal niets binnenkwam aan berichten. Puur automatisme. Hoe meer ik afstand deed van het online zijn, des te meer werd het voor mij nog meer zichtbaar hoe mensen opgeslokt worden door hun telefoon. Op straat, in de trein, in restaurants, op verjaardagen, etcetera.. Ik heb mij daarin soms eenzaam gevoeld door het vele malen minder contact hebben met anderen. Zowel binnen mijn omgeving als buiten op straat. Wilde ik net een gesprek met iemand beginnen, werden de oren alweer dichtgestopt met ‘oortjes’ of de ogen op een schermpje gericht…Tsja.

Om helderheid te geven aan wat ik ontdekt heb, heb ik een aantal punten onder elkaar gezet. De vraag waar ik antwoord op wilde hebben aan het begin van dit project was: Levert een smartphoneloos leven rust op? Kan dat nog anno 2018? Krijg ik er stress van? Levert het meer focus op?

Levert een leven zonder smartphone meer rust op?

  • Ja, het levert veel rust op. Met name WhatsApp (en dan vooral de groepen), social media en je mailverkeer op je smartphone zijn volgens mij de stress factoren van het smartphone gebruik. Ik dacht dat ik veel zou missen als ik geen WhatsApp zou hebben. In het begin had ik dat gevoel zeker. Maar geloof het of niet; je kunt echt zonder. De rust zit ‘m er in dat er niets te checken valt en je veel meer rustpauzes hebt door de dag heen. Zo kunnen je hersenen ook even op adem komen. Als er iets belangrijk is, weten mensen je echt wel te vinden. No worry!

Het is eigenlijk wel lekker om niet van alles meteen op de hoogte te hoeven zijn. En eerlijk is eerlijk, het is ook wel eens onhandig.

Kun je leven zonder smartphone anno 2018?

  • I’m still alive. Dus ja, het kan. Hoe ik het heb gedaan is wat drastisch wellicht. En qua goed telefonisch bereik niet altijd handig. Maar ik denk dat als je wilt digiminderen en meer rust wilt ervaren dat je dit met een smartphone op andere manieren ook kan bereiken. Als je maar wilt. 

Krijg ik er stress van?

  • Ik heb momenten gehad dat ik stress had van het feit dat ik niet snel kon reageren of iets niet snel op kon zoeken. Ik moest dan eerst naar mijn laptop toe om een mail of telefoonnummer op te zoeken. Ook ben ik weleens vergeten een adres van te voren op te schrijven. Daar kwam ik tijdens het rijden achter. Dat zijn wel momenten geweest waarvan ik dacht; waarom ben ik hier aan begonnen?! Maar verder… Nee, geen stress.

Levert het meer focus op?

  • Omdat ik niet meer werd afgeleid door mijn telefoon, kon ik lekker doorwerken. Met mijn smartphone kon ik het toch niet laten e.e.a. even te checken. Nu ligt mijn focus helemaal niet meer op mijn telefoon. Sterker nog; ik vergeet het regelmatig mee te nemen. Het blijkt ook dat we een concentratiestoornis opbouwen doordat we constant uit onze focus worden gehaald. Hierdoor kunnen we niet in een flow komen. Daardoor genieten we minder en voelen ons sneller gestrest.

Ik heb mij tijdens dit project verdiept in de offline en online wereld. Een erg boeiend iets. Het boek Leven zonder smartphonestress van Alexander Markowetz is een aanrader. Mijn conclusie is dat ik blij ben dat ik dit met mijzelf ben aan gegaan. Ik ben nu bewust van wat leven zonder smartphone mij oplevert. Ik vind het zonde van mijn tijd en energie om scrollend en vegend door het leven te gaan. Daarnaast vind ik het belangrijk dat wanneer ik buiten ben dat ik dan ook aandacht heb voor de natuur, de mensen om mij heen en voor dat wat leeft in mij. Een smartphoneloos leven haalt het jachtige leven er wat af en zorgt voor meer kunnen zijn met dat wat is. En daar voel ik mij prettig bij.

Maaike Boersma is moeder, bewustmaker en therapeut. Met haar blogs nodigt ze je uit om op een frisse en vernieuwende blik naar alledaagse bezigheden te kijken. Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk voor psychosociale therapie. Voor Vullen of Voeden heeft ze de afgelopen 6 maanden haar ervaringen gedeeld over hoe het is om zonder smartphone te leven.