Tips voor Gezonde (Maar Niet Saaie) Feestdagen

Geschreven door: Nienke Gottenbos

Kijk. Je hoeft natuurlijk niet te overdrijven met die gezonde voeding. En in december mag er heus wel een keer chocola gesnoept, of een extra glas wijn gedronken worden. Maar we kennen onszelf: met alle feestdagenverleidingen is de kans groot dat je iets meer dan ‘een beetje’ zondigt met ongezonde voeding… Hoe zorg je nu dat je in december kunt genieten én het toch een beetje gezond houdt allemaal? Vijf tips voor Gezonde (Maar Niet Saaie) Feestdagen!

 

1. Let op suiker

De grootste valkuil – althans voor mij, en waarschijnlijk is het ook jou niet vreemd – is suiker. Ik eet door het jaar heen weinig geraffineerde suiker, maar in december krijg ik de neiging om te denken: “Ach, vooruit“. Als de zoveelste gevulde speculaas, chocoladeletter of banketstaaf aan je voorbij trekt, is de kans groot dat je een keer overstag gaat. En dat mag ook heus wel. Het probleem is alleen: suiker is zo verslavend. Dus voor je het weet ga je van “Oef, wat overdreven zoet” naar “Mmm… nog ééntje dan!“… en dan kun je weer helemaal overnieuw beginnen met het zorgvuldig uitbannen van suiker.

Blijf dus vooral op suiker letten. Trakteer jezelf met ander lekkers, zoals feestelijke dadelnotenballetjes of zelfgemaakte (gevulde) speculaas. Dat is óók zoet, maar als je je een beetje verdiept in koken en bakken met andere zoetmiddelen, weet je dat veel zoetmakers je bloedsuikerspiegel minder laten stijgen dan de kant-en-klare suikerbommen van de bakker en de supermarkt.

Schaam je ook vooral niet om zelf lekkers mee te brengen als je ergens op bezoek gaat! De kans is groot dat men je gebaar zó lief vindt, dat ze niet eens in de gaten hebben dat jij stiekem niets anders knabbelt dan je eigen meegebrachte heerlijkheden…

 

2. Drink eens iets anders

Alcohol is de tweede grote verleider in deze tijd van het jaar. Gezellige eindejaarsborrels, familiestress met Kerst, en 10-9-8-7… december zit vol gelegenheden waarbij de drank vrijelijk stroomt. En natuurlijk geldt ook hier: een glaasje hier en daar zijn heus geen ramp. Maar alcohol is écht niet gezond (nee, ook de rode wijn niet!) en minder is altijd beter voor je.

Het grote probleem met alcohol is dat het je ‘losser’ maakt. Dus om na het eerste glas Ja te zeggen tegen nog een glaasje, en nog één, wordt per slok makkelijker. Als je regelmatig moeite hebt met op tijd stoppen, kan het een idee zijn om er gewoon helemaal niet mee te beginnen. Of pas veel later op de avond een glaasje te nemen, zodat je niet uren en uren achter elkaar aan het drinken bent.

Zorg dat er voldoende ander lekkere drankjes zijn. Als je geen alcohol wilt drinken en dan moet kiezen tussen cola of fanta, is de lol er snel af. En alcoholvrije wijn of bier worden vaak een beetje sneu gevonden. Neem dus drankjes die helemaal niet op alcohol (hoeven te) lijken. Amé is een feestelijke alcoholvrije drank die je zo kunt kopen, net als bijzondere limonades zoals rozen, gember of vlierbloesem (met of zonder prik). Of maak het gewoon zelf! Vraag voor Kerst een Sodastream of brouw je eigen kruidenwaters. Verpak ze mooi in een fles met een strik en oogst de bewondering van je gasten!

 

3. Vergeet de groenten niet

Wij aten vroeger altijd kip, patat & appelmoes van Oma bij alle feestdagen. Alle. Feestdagen. Misschien heeft jouw familie ook wel zo’n traditioneel gerecht – maar in elk geval ligt de nadruk bij chique feestdagenmaaltijden meestal op het vlees en absoluut niet op de groenten. Toch zijn juist die nu heel belangrijk: omdat je waarschijnlijk al wat ongezonder eet, kun je de vitaminen, mineralen en vooral de vezels uit groenten nu extra goed gebruiken.

Geef groenten dus een (gedeelde) hoofdrol. Verwerk ze in ALLES. Denk aan een kerstbrunch met een soep en een side salad, een voorgerecht van witlofschuitjes (zie De Poepdokter – Bakt ze Bruin voor het recept) en luxe groenten bij het hoofdgerecht. Of, ook leuk voor kinderen: vervang de gewone patatjes door Zoete aardappel-frietjes! Net zo lekker, nét even anders en boordevol prebiotische vezels waar je darmflora blij van wordt.

 

4. Een goed inkoopbeleid is het halve werk

Een zak chips of een reep chocola helemaal in je gezicht proppen – die beslissing maak je niet thuis maar in de supermarkt. Als het in je keukenkastje ligt, gaat het op een gegeven moment gewoon op. Vertrouw dus niet op je ‘discipline’ (dat is sowieso een beetje een mythe) maar zorg dat je de dingen die je niet wilt eten, simpelweg niet in huis hebt.

Maak een goede boodschappenlijst en zet er alleen dingen op die je echt in je lijf wilt hebben. Eet voordat je boodschappen gaat doen en wijk NIET af van je lijst. Ook niet voor alle lastminute-kerstkransjes-aanbiedingen die op je pad komen. Plan wat hartig en zoet lekkers in en koop dat – verder ben jij De Onverzettelijke en leg je niets in je mandje dat niet op je lijstje staat.

Plan overigens ook krap. We kopen vaak te veel omdat er zo veel in de pakjes zit. Kerstkransjes zijn leuk, maar chocolade kerstballen ook, en natuurlijk bonbons voor de volwassenen, en oh, wat een schattige kerstboomkoekjes… Hou je bij 1 of 2 ‘leuke’ lekkere dingetjes en vergeet niet om ook gewoon groenten & fruit te kopen. Niemand gaat eraan onderdoor als de kerstkransjes op een gegeven moment gewoon op zijn – en dan is een gesneden appeltje met wat kaneel ineens ook heus een traktatie.

Tip: Weet je niet precies wat je moet kopen? In december & januari stelde Nienke de HealthBox samen. Hierin vind je heerlijke snack, supplementen en andere gezonde producten, zodat je op een voordelige manier kennis kunt maken met een natuurlijke en healthy lifestyle. De Health Box doet het ook heel goed als Kerstcadeau of Kerstpakket, of voor als je jezelf of iemand anders een gezonde kickstart van 2018 cadeau wilt doen! Meer informatie vind je op www.healthbox.nl.

 

5. Pak je rust

Deze tijd kan behoorlijk stressvol zijn. Plannen voor de Kerstdagen, feestmaaltijden en natuurlijk cadeautjes kopen, en intussen nog 101 kerstborrels, eindejaarsfeestjes en andere verplichtingen. En dat terwijl december juist een tijd is om lekker op de bank te cocoonen, binnen te zitten en knusse spelletjes te spelen met je gezin…

Plan dus niet alleen tijd voor alle verplichtingen, maar ook voor jezelf. Zet het in je agenda: vrijdag van 13.00 tot 15.00: boek lezen met een kop thee (en een dekentje). Alles in de natuur richt zich naar binnen, en ook voor ons is dat helemaal niet slecht. Probeer om je ‘me-time’ niet op te maken aan Facebook en Pinterest en alle andere dingen waardoor je alleen maar Meer Meer Meer wilt of het idee krijgt dat jouw Kerst mislukt is als je geen handgemaakte DIY-boombast-servetringen op tafel hebt liggen. Richt jezelf naar binnen: evalueer het afgelopen jaar en bedenk waar je het komende jaar heen wilt. Lees, schrijf, maak muziek of bak iets: al die kneuterige decemberdingen zijn niet voor niets een cliché.

Zorg dus dat je genoeg toe kunt geven aan je neiging om lekker naar binnen te gaan en te kluizenaren – daarmee hou je namelijk ook ‘batterij’ over voor al die leuke, maar vermoeiende feestdagenverplichtingen.

 

Nienke Gottenbos is darmfloratherapeut en voedingskundige. Als De Groene Vrouw [www.groenevrouw.nl] blogt ze over alles wat met gezondheid te maken heeft, geeft ze cursussen, runt ze en webwinkel en heeft ze een praktijk. Voor Vullen of Voeden geeft ze regelmatig tips en achtergrondinformatie over darmflora, voeding & gezondheid.