Vegetarische hamburger van pompoen en shiitake

20 minuten
4 personen

Bereiding

Een lekker alternatief voor een vlees-hamburger. De shiitake in de burger geven hem toch een hartige tint, een smaak die je in vegetarische producten vaak mist. Bijkomend voordeel voor moeilijke eters of kinderen die geen pompoen of shiitake lusten: de groente is minder zichtbaar en toch aanwezig!

Heerlijke vegetarische hamburger

Hoe maak je vegetarische hamburgers?

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de pompoen in blokjes en shiitake in kleine stukjes.
  3. Leg de tomaatjes in een grote ovenschaal.
  4. Meng de pompoen en shiitake met de olijfolie en leg ze naast de tomaatjes in de ovenschaal.
  5. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de pompoen gaar is.
  6. Snipper ondertussen de uien en knoflook fijn en snijd de komkommer in plakjes.
  7. Meng de bonen met de pompoen en de shiitake (houd de tomaat apart) en prak fijn met een vork of een stamper.
  8. Meng de ui, knoflook, rotikruiden en havermout erdoor en breng op smaak met kaliumzout of een kruidenmix (bijvoorbeeld herbamare).
  9. Vorm vier hamburgers van het mengsel.
  10. Smelt de ghee in een koekenpan en bak de hamburgers hierin.
  11. Leg de sneetjes brood op vier borden en verdeel de tomaat en de komkommer erover.
  12. Leg de hamburger erop en strooi er wat kiemgroenten over.

Tips

  • Serveer er een frisse salade en bijvoorbeeld wat geroosterde zoete aardappels bij
  • Geen rotikruiden in huis? Maak dan je eigen mix met kardemom, kurkuma, peper, koriander, komijn en fenegriek
  • Voeg kruiden naar smaak toe en kies eens voor gejodeerd kaliumzout. Die smaak is even wennen, maar het is wel een stuk gezonder dan gewoon zout. Voor meer informatie over zout (natrium en kalium), zie pagina 122 van het boek ‘Vullen of Voeden’, vernieuwde editie 2017.